Cine Suntem
Povestea Noastră
“Un obiectiv fără un plan, este doar o dorință.” Antoine de Saint-Exupéry
La început a fost o dorință, iar apoi a devenit un plan, dar la final, totul s-a transformat în realitate.
Așa a început povestea noastră!
În anul 2018 în comuna noastră, un grup de oameni simpli s-au hotărât să se unească, având un singur scop! „Bunăstarea și dezvoltarea comunității noastre”. Unii au văzut schimbarea prin politică, alții prin civism, Dar noi…? Am văzut schimbarea prin unificarea comunității noastre. Închegarea unei comunități, este cel mai dificil obiectiv pe care și-l poate propune un om în viață! Pornind de la ideea unificării comunității floreștene, „Aici nu este vorba despre mine sau tine! Aici este vorba despre noi!” Yuval Noah Harar, am înțeles că, doar printr-un program de coeziune social și economic, comunitatea noastră v-a reuși să atingă standardele europene, printre care și accesul la o cultură dinamică și diversă. Susținerea comunității noastre în toate domeniile de activitate este punctul principal al programului de coeziune FAPF. În anul 2019, Nicu Marcu un activist principal a comunității floreștene, fondatorul și managerul de proiect a platformei Federația, înființează pilonii principali ai FAPF, Asociația Uniți Salvăm Floreștiul și Asociația Condominiilor din Florești, având ca scop stabilirea bazei platformei, numită „Federația”, platformă concepută după modelul democrației directe. Pilonii principali ai proiectului, au rolul de a permite persoanelor fizice din comunitate, care nu fac parte din Asociațiile de Proprietari, să adere în cadrul Federației. Persoanele fizice care vor deveni membri prin intermediul pilonilor principali ai Federației, vor beneficia de toate drepturile, avantajele, proiectele și programele inițiate de FAPF. În anul 2020, proiectul „Federația” devine realitate, aceasta devenind oficial organizația neguvernamentală numită FAPF, pentru reprezentarea și implementarea programului de coeziune economic și social în comunitate noastră.
Ce este coeziunea economică si socială
Coeziunea socială este o caracteristică a unei societăți bazată pe conexiuni şi relații între unități sociale precum indivizi, grupuri, asociații, cât şi între unității teritoriale (McCracken, 1998)
Coeziunea economică și socială este o expresie a solidarității între membrii FAPF. Scopul este dezvoltarea echilibrată a Asociațiilor de Proprietari și Asociațiilor neguvernamentale, prin reducerea disparităților și promovarea oportunităților egale pentru toți
Scopul Și Obiectivele FAPF
Deși drumul implementării proiectului „Federația” a fost lung, greu și cu multe piedici, datorită crizei sanitare și economice în care se afla România, noi am continuat să luptăm și să muncim zi și noapte, pentru ca acest proiect să devina realitate. Am pus totul pe un singur principiu ! „Când construim, trebuie să ne gândim că o facem pentru totdeauna.” John Ruskin. Am pornit la drum cu acest proverb în gând și am pus suflet în ceea ce am construit, pentru ca proiectul comunității să prindă rădăcini adânci îngropate în sufletul comunității noastre. Copiii noștri merită ceea ce este mai bun. Ei sunt viitorul, iar noi suntem exemplul! Considerăm că le suntem datori cu un viitor mai bun. Este timpul să demonstrăm că generația de sacrificiu poate fi un exemplu unic pentru viitorul lor.
Federația Asociațiilor de Proprietari Florești este în concordanță cu prevederile O.G. nr. 26/2000), care constituie reglementarea de drept comun privind asociațiile respectând în totalitate dispozițiile acesteia. Federația admite orice orientări conceptuale cu eficiență practică și care sunt recunoscute pe plan național și/sau internațional în domeniile: tineretului și sportului, patrimoniului cultural, protecției sociale, dezvoltării regionale, protecției mediului, drepturile omului, îmbunătățirea sănătății, proprietați dezvoltarea muncii și proprietății comune a Asociatiilor de proprietare. Federația respectă toate legile și reglementările europene și naționale ce vizează combaterea discriminării, și în același timp reprezentanții săi își manifestă interesul pentru depistarea, înțelegerea și evitarea oricăror alte modalități de discriminare.
Scopul și obiectivele fundamentale a FAPF sunt bine definite și acoperă toate necesitățătiile comunității noastre
DREPTURI/CULTURĂ/SOCIAL/ECONOMIC/MEDIU/SPORT
- Apărarea, promovarea, dezvoltarea, integrarea și reprezentarea în mod primordial a membrilor, direct și indirect, în fața Parlamentului, Președinției și Guvernului României, Parlamentului European, instituțiilor publice de stat (Primării, Prefecturi) și private, a societăților comerciale furnizoare de utilități edilitar gospodărești (apă, gaze, termoficare, canalizare, salubritate menajera, salubrizare stradala, energie electrică, deszăpezire, canalizare pluviala, deratizări, iluminat public stradal etc..) precum și în fața altor persoane fizice sau juridice în ceea ce privește proprietatea asupra bunurilor imobile și furnizarea de servicii de care beneficiază că proprietari, precum și în ceea ce privește scopurile asociațiilor de proprietari, membre a Federației;
- Contribuirea prin toate mijloacele legale la integrarea și promovarea valorilor europene în comunitate, consolidarea societății civile, a democrației şi pluralismului, la respectarea demnității umane şi a drepturilor universale ale omului, la eliminarea tuturor formelor de discriminare etnică, lingvistică, culturală, religioasă sau sexuală, la stimularea dialogului social în scopul dezamorsării situațiilor de tensiune sau conflict izvorâte din necunoaștere, prejudecăţi sau interese egoiste.
- Promovarea conservării și protecției resurselor naturale, înfrumusețării și igienizării spațiilor publice, cât și private.
- Apărarea drepturilor și promovarea intereselor cetățenești, drepturi individuale, drepturi civile, educație civică, participare publică, securitate publică, prevenire delicvență, sprijinirea victimelor, protecția consumatorilor, apărarea și promovarea solidarității etnice și a tradiției culturale a minorităților.
- Promovarea Educație alternative, științe sociale și științe politice.
- Promovarea serviciilor sociale pentru copii, persoane cu dizabilități, ajutor material sau financiar pentru săraci.
- Promovarea și dezvoltarea sportului prin activități de cercetare dezvoltare și inovare.
- Promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la dezvoltarea comunei Florești, a satelor învecinate și a cetățenilor din punct de vedere economic, social, educațional, cultural, ecologic, turistic și informale pentru toate categoriile de vârstă, promovarea drepturilor și libertăților omului, susținerea culturii și Sportului, promovarea principiului competenței și a poli calificării.
- Promovarea și dezvoltarea principiilor de asociere și de reprezentare a persoanelor juridice non-profit de tip asociații neguvernamentale, asociații de proprietari și nu numai, precum și a principiilor privind conservarea valorii morale și materiale a proprietății de natura mobilă/mobilă.
- Susținerea proprietarilor asociați în probleme legate de proprietatea deținută, precum și a asociațiilor de proprietari în probleme legate de obiectul asocierii, drepturi și îndatoriri.
- Medierea conflictelor între proprietarii de imobile privind proprietatea comună.
- Dezvoltarea sentimentului și a simțului de proprietate, precum și a sentimentului asociativ.
- Structurarea, consolidarea și dezvoltarea unui sistem de evidențiere, valorificare și protejare a proprietății.
- Acțiuni pentru respectarea dreptului de proprietate și a drepturilor asociațiilor de proprietari în societate.
- Sprijinirea inițiativei de orice natura, menită dezvoltării societății românești, în sfera conceptelor de proprietate și de asociativitate.
- Crearea unui sistem, circuit de relații și colaborări interumane, de dezvoltare și integrare comunitară.
- Dezvoltarea sistemului regional european cu privire la habitat și a sistemului național de informare pe probleme specifice.
- Dezvoltarea regională sustinuta prin proiecte/fonduri europene, fonduri naționale, locale, etc.
Obiectivele De Activitate FAPF
Pentru realizarea scopului său, FAPF v-a putea desfășura în principal următoarele activități
- Apărarea drepturilor și reprezentarea intereselor membrilor FAPF, în fața Parlamentului, Președinției și Guvernului României, Parlamentului European, instituțiilor publice de stat (Primării, Prefecturi) și private, a societăților comerciale furnizoare de utilități edilitar gospodărești (apa, gaze, termoficare, canalizare, salubritate, salubritate menajera, salubrizare stradala, energie electrică, deszăpezire, canalizare pluviala, deratizări, iluminat public stradal etc..) precum și în fața altor persoane fizice sau juridice în ceea ce privește proprietatea asupra bunurilor imobile și furnizarea de servicii de care beneficiază că proprietari precum și în ceea ce privesc scopurile asociațiilor de proprietari membre ale Federației .
- Inițiative legislative: elaborări și promovări proiecte de legi în scopul Federației.
- Sprijinirea înființării Asociațiilor de Proprietari din județul Cluj
- Participarea la crearea unui mecanism, sistem financiar local/central benefic proprietarilor, în ceea ce privește serviciile de tip administrativ, tehnic, juridic și economic pentru imobile și terenuri.
- Cursuri de pregătire pentru administratori de imobile, contabili și casieri pentru asociațiile de proprietari precum și cursuri de pregătire pentru managerii de asociații de proprietari (președinți, cenzori, etc…).
- Elaborarea și difuzarea unor publicații periodice, materiale audio-vizuale, documente, cărți utile membrilor/membrilor Federației.
- Crearea de baze de date legislative, tehnice și economice în domeniu.
- Pregătirea și organizarea unor reuniuni cum ar fi : seminarii, simpozioane, conferințe, mese rotunde etc.
- Implicare pe lângă autoritățile publice de stat în vederea atingerii scopurilor Federației.
- Realizarea unui lobby susținut, inclusiv prin formularea de apeluri, programe, propuneri cu caracter punctual în legătură cu probleme de natură socială pentru a ajuta persoanele vulnerabile pe lângă autoritățile române competente, donatori, organisme și instituții internaționale, în condițiile legii.
- Stabilirea de relații de parteneriat cu instituțiile statului, cu mass-media, de colaborare și conlucrare cu organizații similare din țară și străinătate. Obiectul de activitate se poate realiza într-o manieră mai generală, prin orice operațiuni financiare, mobiliare sau imobiliare, având legătură directă sau indirectă cu obiectul de activitate sau cu obiectele de activitate anexe sau conexe acestuia de natura a-i determina sau facilita realizarea.
- Crearea cadrului necesar pentru exprimarea ideilor și a experienței între ONG-uri;
- Acordarea de asistenţă, consiliere şi consultanţă de specialitate în diverse domenii (economic, juridic, social etc.);
- Acordarea de burse, premii etc. tinerilor capabili de performanţă, unor personalităţi ale vieţii publice româneşti sau internaţionale;
- Acordarea de consultanță și consiliere (persoanelor fizice, organizaţiilor non-guvernamentale, instituţiilor publice, mediului de afaceri, etc.), în domeniile respectării drepturilor omului, dezvoltării conştiinţei civice precum și în alte domenii de interes general ce privesc viaţa publică şi scopurile şi obiectivele Federației;
- Activitate economică productivă şi altă activitate de întreprinzător pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor statutare;
- Activități de creație și interpretare artistică (spectacole)
- Alte activități sportive, recreative și distractive;
- Bâlciuri și parcuri de distracții;
- Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor;
- Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii
- Dezvoltarea de programe/ proiecte proprii și în regim de parteneriat cu autorităţile publice din tara si străinătate.
- Dezvoltarea unor activităţi economice proprii în vederea autofinanțării.
- Iniţierea, organizarea şi sprijinirea de programe de reconversie profesională şi de formare continuă în domeniile de interes ale federatiei;
- Închirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;
- Înfiinţarea de centre, cluburi etc. de asistenţă socială pentru petrecerea timpului liber, şi de găzduire a copiilor şi femeilor, victime ale violenţei domestice
- Înfiinţarea de centre, cluburi etc. pentru petrecerea timpului liber;
- Înfiinţarea de instituţii de învăţământ (grădiniţe, şcoli generale, facultăţi etc.)
- Întocmirea realizarea şi monitorizarea proiectelor de dezvoltare finanțate din surse europene sau alte surse de finanțare;
- Medierea conflictelor între membrii Federației și instituțiile de stat și locale
- Organizarea de activități civice, culturale, religioase, sportive (școli/universități de vară, tabere pentru tineret, concursuri, manifestări etc. );
- Organizarea de cursuri de formare inițială și continuă, de perfecționare, seminarii, conferințe, dezbateri publice, precum și organizarea de marșuri, manifestații publice și alte activități de sensibilizare a opiniei publice, potrivit legii
- Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- Participarea la lucrările comisiilor din domeniile de interes ale Federației;
- Proiecte sociale, umanitare, educaționale, de cooperare internațională etc. în vederea îndeplinirii scopului și obiectivelor Federației.;
- Promovarea de parteneriate și dezvoltarea de rețele sociale;
- realizarea de parteneriate cu instituțiile statului, organisme internaționale etc. pentru realizarea scopurilor şi obiectivelor Federației.;
- Realizarea de studii, analize, cercetări în vederea îndeplinirii scopurilor propuse;
- Realizarea și editarea de cărți, publicații periodice, pliante, afișe, broșuri, programe informatice și alte materiale informative;
- Servicii de administrație publică generală
- Strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor, femeilor, tinerilor şi bătrânilor;
- Alte activități prevăzute de legislația românească și internațională pentru îndeplinirea scopului și obiectivelor Federației;
- Realizarea strategiei generale a Federației. Și elaborarea programului de acțiuni pentru realizarea acestora;
- Organizarea şi desfăşurarea de activităţi civice (şcoli de vară, tabere pentru tineret, acţiuni de ecologizare, campanii de informare etc);
- Organizarea și participarea la manifestări culturale (simpozioane, colocvii, conferințe, cenacluri) interne și internaționale
- Acordarea de burse tinerilor studioși și premii anuale de excelență unor personalități ale vieții publice din localitate
- Dezvoltarea de programe proprii și în regim de parteneriat cu autoritățile publice din țară și străinătate;
- Alte activități prevăzute de lege, potrivit scopului Federației;
- Proiecte de asistență socială;
- Proiecte umanitare:
- Proiecte educaționale:
- Înființarea de filiale culturale, artistice, educative și tehnologice:
- Implicarea în activități de voluntariat a tinerilor, în vederea dezvoltării spiritului civic;
- Organizarea și desfășurarea programelor și acțiunilor pentru tineret, a acțiunilor culturale, artistice, distractive, educative, turistice interne și internaționale, sportive și de agrement
- Desfășurarea de activități, de orice fel şi de orice gen, privind domeniul tineretului şi sportului;
Strategia FAPF
CONSOLIDĂM ÎNCREDEREA ÎN CADRUL COMUNITĂȚILOR NOASTRE
Credem că succesul organizației noastre este strâns legat de bunăstarea comunităților în care activăm. Pe termen lung, proiectele solide, sustenabile, au nevoie de comunități prospere. Ne exprimăm aceasta convingere prin fiecare soluție inovatoare care are un impact pozitiv, atât pentru prezent, cât și pentru viitor. Strategia de dezvoltare economică și socială a FAPF reprezintă rezultatul unei confruntări libere, aprofundate şi constructive de opinii între participanții la ședințele ordinare și extraordinare din cadrul FAPF, membrii reprezentanții ai Executivului, experți desemnați și alte categorii de specialiști și personalități ale vieții publice. Strategia de dezvoltare FAPF se bazează în principal pe negocierea colectivă și autogestionare, reușind astfel o reducere considerabilă a costurilor și deschizând oportunități de a crea un sistem de autofinanțare, investiții și programe privind dezvoltarea si bunăstarea comunității noastre. Profitul și economiile rezultate din investiții și negocierile colective , va fi reinvestit în programele pentru dezvoltarea economică si socială , programe ce vor cuprinde mai multe tipuri de proiecte, precum cele de mediu, social, sănătate, educațional, etc, care vor fi finanțate din fonduri europene, guvernamentale, locale, în proporție de 80% din valoarea totală a costurilor pentru implementarea proiectelor.
Avantajele Autofinanțării și Autogestiunii
- un mijloc sigur de finanțare, o sursa independenta și stabilă de fonduri;
- autonomia financiara asigurată prin autofinanțare permite independența de gestionare față de organismele financiare și de credit;
- asigură un mare grad de libertate privind dezvoltarea investițiilor, cu condiția realizării unor investiții utile și profitabile;
- permite frânarea îndatorării și implicit reducerea cheltuielilor financiare;
- permite măsurarea randamentului capitalurilor proprii, respectiv a rentabilității financiare;
- reprezintă factorul hotărâtor în asigurarea accesului pe piața de capital și atragerea de noi capitaluri din exterior;
- Sistemul de autogestiune FAPF este în principiu creat după modelul Democrației Directe. Democrația directă modernă, este un regim politic democratic în care populația („suveranul”) își exercită puterea în mod direct. Aplicată în sectorul economic, democrația directă este, în mod uzual, numită autogestiune. Democrația directă mai este numită și “democrația pură”
Negocierea Colectivă
–este un proces de negociere între Companii Publice sau Private, persoane juridice, Instituții de Stat și Federație, care vizează acorduri de negociere colectivă a tarifelor, serviciilor, beneficiilor, avantajelor și a altor aspecte privind drepturile membrilor Federației. Interesele membrilor sunt reprezentate de FAPF. Contractul încheiat în urma negocierii colective, stabilesc de regulă, tarifele, serviciile, drepturile, beneficiile și avantajele oferite de Companiile Publice și Private, persoane juridice sau Instituțiile de Stat. Federația poate negocia cu un singur ofertant (care reprezintă de obicei acționarii unei companii sau conducerea unor instituții de stat) sau poate negocia cu un grup de ofertanți , în funcție de ofertele primite pentru a ajunge la un acord de negociere convenabil pentru membrii FAPF.